امروز: پنجشنبه 9 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

تحقیق درباره عصر سلطنت ناصرالدین شاه

تحقیق درباره عصر سلطنت ناصرالدین شاه دسته: تاریخ و ادبیات
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 65 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 41

شاهان قاجار تحقیق ناصرالدین شاه تحقیق کامل ناصرالدین شاه قاجار مقاله

قیمت فایل فقط 19,500 تومان

خرید

توضیحات :

تحقیق کامل درباره ناصرالدین شاه در 41 صفحه در قالب Word .

بخشی از متن :

مقدمه

عصر سلطنت ناصرالدین شاه عصر تاریك و شرم آوری از تاریخ ایران است. عصری است مملو از ظلم و ستم و جنایت و دوره‌ای است آكنده از جهل و بی خبری. توده های وسیع مردم بسیواد بودند و نادان و شاه و درباریان از این بیسوادی و جهل حداكثر استفاده را می بردند. میر غضبهای شاه آماده بودند تا هر زمان كه او فرمان دهد جان انسانهایی را بگیرند و اجساد آنها را «برای عبرت دیگران» در جلوی یكی از دروازه های شهر بیاوزیند.

نفوذ بیگانگان

در دوره قاجاریه و مخصوصا در عصر ناصرالدین شاه، اقتصاد ایران در انحصار دو دولت استعمارگر روسیه و انگلستان بود. این دو كشور برای استفاده هر چه بیشتر از منابع و سرشار و ثروت عظیم میهن ما به رقابت پرداخته بودند. شركت های تجرای بیگانه، از جمله شركت های انگلیسی و روسی در بیشتر شهرهای ایران شعبه هایی دایر كرده و به خیرید و فروش مشغول بودند. این امر برای بازرگانان ایرانی محدودیت بسیاری ایجاد می كرد و چون نمی توانستند با سرمایه داران بزرگ خارجی رقابت كنند، روز به روز تنگدستی آنان افزوده می شد و رو به ورشكستگی می نهادند.

از عصر امیركبیر تا عصر امین السلطان

محمد شاه قاجار در ششم شوال 1264 هجری قمری (4 سپتامبر 1848 میلادی) درگذشت. ناصرالدین میرزا ولیعهد كه از یك سال پیش فرمانروایی آذربایجان را به عهده داشت دوازده روز بعد از مرگ پدرش در تبریز خود را پادشاه نامید و روز بعد همراه میرزا تقی خان برگزید.

ناصرالدین شاه سلطان مراد میرزا حسام السلطنه را مامور فتح هرات كرد. این شهر پس از شش ماه محاصره در 25 صفر 1273 ه.ق به وسیله سپاه ایران گشوده شد. دولت استعمارگر انگلیس كه مایل نبود هرات در دست ایرانیان باقی بماند به ایران اعلان جنگ داد و نیروهایی را با كشتیهای جنگی به جنوب فرستاد. پس از تصرف جزیره خارك سربازانی را در بوشهر پیاده كرد و آنها را به سوی خرمشهر (محمره) فرستاد. بندر بوشهر صحنه جنگ بین قوای ژنرال سرجیمز اوترام و قوای میرزا محمدخان قاجار كه مامور جلوگیری از قوای انگلیس بود، شد. میرزا محمدخان در این جنگ شكست خورد و ناصرالدین شاه وحشتزده، از میرزا آقاخان نوری خواست كه مقدمات صلح را با انگلستان را فراهم كند.

میرزا آقاخان نوری، فرخ خان امین الدوله را مامور ساخت كه به پاریس برود و در آنجا آمادگی ایران را به مصالحه اعلام نماید. در پاریس با وساطت ناپلئون سوم معاهده ای ننگین بر ایران تحمیل شد. این معاهده كه در سال 1273 هـ . ق (1857 میلادی) به امضاء طرفین رسید شامل مواد زیر بود:

  1. ایران، هرات و تمام خاك افغان را تخلیه كند
  2. انگلیس، خرمشهر و بوشهر را تخلیه نماید.
  3. ایران از كلیه دعوی خود نسبت به هرات و سرزمین افغانستان صرف نظر كرده و از حكام و رؤسای شهرهای افغانستان مطالبه ضرب سكه و خواندن خطبه به نام شاه ایران ننماید.
  4. ایران از دخالت در امور افغانستان خودداری نموده و هرات را افغانستان مستقل بشناسد.
  5. در صورت وقوع اختلاف بین ایران و افغان، ایرن متعهد می شود كه رفع اختلافات را به حكمیت دولت انگلیس واگذارد.

بركناری میرزا آقاخان نوری

ناصرالدین شاه در محرم سال 1275 هـ . ق میرزا آقاخان نوری را از صدارت بركنار كرد و خود زمام امور را در دست گرفت. او به تقلید كشورهای اروپایی چند وزارتخانه مانند وزارت خارجه، وزارت داخله، وزارت جنگ، وزارت مالیه، وزارت علوم و وزارت وظایف را تاسیس كرد. اداره مالیه را به عهده میرزا یوسف مستوفی الممالك آشتیانی گذاشت. میرزا محمد خان (كه در بوشهر از قوای انگلیس شكست خورد) به وزارت جنگ منصور گردید و لقب سپهسالاری به او داده شد. میرزا سعید خان انصاری (موتمن الملك) نیز به سمت وزارت خارجه برگزیده شد.

میرزا محمد خان سپهسالا در سال 1280 هـ . ق مامور شد كه تركمن های استراباد را كه دست به طغیان زده بودند آرام سازد. قشون دولتی ایران در این نبرد پیروز شد و سپهسالار با پیروزی به تهران بازگشت و همین امر بر محبوبیت او نزد شاه افزود و یك سال بعد وی را به مقام صدارت رساند و به لقب «سپهسالار اعظم» ملقب گردید.

مسافرت ناصرالدین شاه به اروپا

در سال 1290 هـ . ق با اصرار و تشویق سپهسالار، ناصرالدین شاه با جمعی از رجال درجه یك به اروپا سفر كرد.

در این سفر سلطنتی از كشورهای روسیه، آلمان، بلژیك، انگلیس، فرانسه، سوئیس، ایتالیا و اتریش دیدن كردند. شاه و صدراعظم در این سفر تاریخی با سران ممالك و رجال سیاسی آن كشورها گفتگو داشتند. دیدن كارخانه های گوناگون صنعتی تاسیسات نظامی و برخی تاسیسات اجتماعی نیز جزو پروگرام (برنامه) عمومی سفر به آن ممالك بود.

سفر دوم ناصرالدین شاه به اروپا

در سال 1295 هـ . ق ناصرالدین شاه برای بار دوم عازم اروپا شد. این بار هم میرزا حسین خان سپهسالار او راتشویق به مسافرت نموده بود. وی قصد داشت كه در این سفر پیشرفت های كشورهای اروپایی در زمینه فرهنگ، اقتصاد و صنعت را به شاه نشان دهد.

ناصرالدین شاه در شعبان 1298 سپهسالار را از كار بركنار ساخت و صدارت را به میرزا یوسف آشتیانی (مستوفی الممالك) سپرد ولی فرمان رسمی صدارت وی در سال 1301 هـ .ق صادر گردید. دو سال وی درگذشت و در قم در مقبره پدرش مدفون گردید.

تدبیر امیركبیر

«زمانی، یك تن از راست گویان امانتی قیمتی نزد تاجر محترمی گذاشت. بعد از چند روز كه آمد مطالبه كرد آن تاجر ابا نمود. صاحب امانت نزد امیر رفت و قضیه را بازگفت. امیر بدو كه هیچ بروز نده (مطلب را افشا مكن) تا من امانت ترا گرفته برسانم. و شبانه به بهانه ای به دنبال تاجر فرستاد او را به مجلس خود طلب كرده اظهار مهربانی نمود و به بهانه ای انگشتری تاجر را گرفت تا تماشا كند و با آن انگشتری بازی كرد و به بهانه ای بیرون امد. و آن خاتم را به دست یكی از خادمان داده گفت: به خانه این تاجر برو و این خاتم را به عیال او بده و بگو حاجی می گوید به نشانی این خاتم آن ام انت را كه در چند شب قبل به خانه آوردم بده كه لازم است.

آن خادم به خانه تاجر رفته و چنین كرد و امانت باز آورد و پنهانی، آوردن امانت را به امیر بازگفت. امیر بعد از ساعتی قطع صحبت با تاجر كرد و او از مجلس بیرون شد و به خانه خود روان گشت و حشمت امیر مانع بود كه انگشتری خود را طلب نماید.

چون به سرای خود رفت از ماجرا آگاه شد. از خجالت به اهل خانه خود دم نزد (چیزی نگفت) و تا صبح هراسان بود و با خداوند نذر و نیاز برد و سوز و گداز داشت. صبحگاهان امیر دنبال صاحب امانت فرستاده امانتش را رسانید و به او سپرد كه دیگر رو آورد تاجر نكند، و خود امیر هم دیگر از تاجر مؤاخذه نكرد و به این سهولت كار صعبی (دشواری) را صورت داد.»

امیركبیر و احتشام الدوله

«در ابتدای صدارت مرحوم میرزا تقی خان امیركبیر روزی خانلر میرزای احتشام الدوله عم ناصرالدین شاه كه والی بروجرد و لرستان بود به تهران دیدن او آمد. امیر از او پرسید: خانلر میرزا! وضع بروجرد و لرستان چطور است؟ گفت: قربان، بدری امن و عدالت برقرار است كه گرگ و بره با هم آب می خورند. امیر با خشم به او گفت: شاهزاده من می خواهم كه ولایت آنچنان امن و آسوده شود كه گرگی نباشد تا ازخیال او بره نیاساید و پیوسته در اضطراب سر نكند. خاطر میرزا سر به زیر افكنده و دیگر چیزی نگفت.»

ادب و تربیت میرزا آقاخان نوری

یكی از ویژگی های میرزا آقاخان نوری شوخی های بی مزه و بی ادبانه وی بود. یك شوخی دور از ادب وی با منشی سفارست روس مشكلات بسیاری به وجود آورد. خان ملك ساسانی در كتاب سیاستگران دوره قاجار در این باره می نویسد:

«یكی از مسائل مهم مملكتی كهبدر مدت هفت سال صدارت میرزا آقاخان خاطر اولیای دولت علیه را به خود مشغول داشته مسئله شوخی و مسخرگی جناب اشرف صدرالاعظم است با میرزا مجید آهی.

میرزا مجید آهی، منشی سفارت روس، از حیث صورت و اندام بی اندازه شبیه به میرزا آقاخان بود ولی او به واسطه عدم تجانس و اختلاف سیاسی و اخلاقی همیشه از میرزا آقاخان نوری دوری می جسته و از ملاقاتش اظهار تنفر می نموده است. میرزا مجید خان آهی مردی بوده بسیار خسیس اما متین و با عفاف و روس مآب، در وصرتی كه میرزا آقاخان نوری شخصی بوده سخی الطبع، لیكن هرزه و مسخره و بی عفاف. نه تنها انگلیس مآب، بلكه در تحت حمایت دولت انگلیس می زیسته است.

خانه میرزا آقاخان نوری در محله عربها واقع و در خیابان خندق دور ارك بوده است. روی خندق مزبور برای عبور از محله عربها به طرف ارك یك پل چوبی به عرض یك متر با نرده های چوبی وجود داشته كه جناب صدر اعظم هر روز صبح سواره با فراش و غاشیه كش از آن راه به دربار می آمده است.

و...

قیمت فایل فقط 19,500 تومان

خرید

برچسب ها : شاهان قاجار , تحقیق ناصرالدین شاه , تحقیق کامل ناصرالدین شاه قاجار

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر